Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhlášená napravjačka

Musím dnes, ač nerada, zamířit do vlastních řad. Možná se přitom někoho i dotknu, za což se předem a upřímně omlouvám. Již nějakou dobu pozoruji, jak se mezi některými mými kolegyněmi a kolegy kromě chřipkové virózy, která již sko

Napravovat cizí bolístky, osudové rány a životy druhých je velmi lákavá, a řekla bych, skoro až exkluzivní záležitost. Ne každému se něco takového poštěstí, past mnohdy mylně zaměňovaná za výsadu pomáhajících profesionálů. Platí mne za to, že pomáhám. Stálo by za upřímnou snahu a námahu odpovědět si na otázku komu? Systemik by možná odpověděl, že tomu, kdo je držitelem problému. V případě sociálního pracovníka může být toto kritérium poměrně silně zavádějící a ošidné. Je držitelem problému město, které má ve svém strategickém plánu zakotven dlouhodobý záměr na vyřešení situace se sociálně nepřizpůsobivými? Donátor štědře podporující vizi úplné a dokonalé sociální integrace? Rodina údajně problémového člena, který se taktéž nechce přizpůsobit a podřídit většině?

Či přímo pomáhající sám, který drží několik problémů najednou, až jich má v tu chvíli plné ruce, takže si ani nemůže vyhrnout rukávy a pustit se do skutečné práce a účinné pomoci? Problém aktuálně neúspěšné spolupráce s klientem, který je "nemotivovaný" k řešení své situace, problém zarytého odporu, na který u svého klienta narazil (a věru že tvrdě), problém vlastní bezmoci s neutěšeným stavem vlastního profesního neúspěchu a s nemožností pohnout se jakýmkoliv směrem, problém z vlastní osobní historie, slepé místo, ránu která se ještě dostatečně nezhojila, jizvu, která se neopouzdřila, nezacelila a který ho nyní při jeho práci ruší a zasahuje mu do ní, ačkoli o to v žádném případě nestojí. Nepomáhají ani supervize, které si musí zaplatit z vlastní kapsy. Protože pracuje v NNO.

Upřímně řečeno nechtěla bych držet ani jeden z nich. Nemusela bych to totiž taky časem vydržet.

Pojďme si to společně trochu ujasnit. Claire et distincte. V čem apriori spočívá pomoc. Jaký význam má pro pomoc poskytujícího a pro pomoc přijímajícího. Jsou oba fenomenologicky shodné? Jinými slovy, potkávají se spolu? Pomáhám ti pro to, že od tebe na oplátku chci, abys mě uznal v roli pomáhajícího? Pomáhám ti pro to, abych se díky tobě ve svých očích viděla jako ta silnější? Pomáhám ti proto, že ve skutečnosti sama pomoc potřebuji, ale neumím si o ni říct? Nebo hůř, vůbec nevím o tom, že ji vážně potřebuji? Komu se zde vlastně pomáhá? Čí a jaká zlomenina se tu napravuje? Nalomená sebeúcta pomáhajícího či dočasně podlomené nohy příjemce pomoci?

V motivačních rozhovorech, které vycházejí z nedirektivního přístupu k člověku, což znamená, že k němu mimo jiné přistupují s úctou a respektem k jeho autonomii a jedinečnosti, se mluví o častém napravovacím reflexu pomáhajících profesionálů. Představuje cosi jako infekci, která se nezadržitelně šíří. Stačí jen podnět v podobě i té nejmenší nesrovnalosti a reflex se sám spustí. Lékem na napravovací reflex jsou jen hojně podávané reflexe, při kterých ve svém světě věrně zrcadlím to, co jsem pochytila a pochopila při krátké návštěvě světa toho druhého. Na napravovací reflex reflexemi. A nejlépe s vlastní poctivou sebereflexí.

Abych dodržela pravidla hry a zůstala jaksepatří košer, zamířím v první řadě sama na sebe. Nechci, aby se i ze mě časem stala široko daleko vyhlášená napravjačka.

 

Autor: Lada Šůláková | sobota 21.2.2015 11:03 | karma článku: 5,86 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

S ekzémovou strategií se dostanu všude. Slovy blízkého přítele, který na mě dlouze a pronikavě hledí svým hypnotickým pohledem jestřába v akci, pod nímž se měním v bílou myšku, svolnou a odevzdanou: "Drahá, ty jsi jako ekzém."

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93 | Přečteno: 177x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon. Finanční svět již méně (zcela zvláštní odrůdou jsou pak bankéři a investoři). Samotnou mě to překvapuje, u sebe bych podobnou zvrhlost nikdy neočekávala.

5.11.2018 v 20:21 | Karma: 3,64 | Přečteno: 133x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Imaginární disky

"Tak to je teda něco!", pomyslela jsem si, když jsem nedávno narazila v jakémsi vědeckém časopise (bůhví jak se mi dostal do rukou) na informaci, jak se housenka proměňuje v motýla. 

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80 | Přečteno: 362x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Udělej svého muže

Jednou už jsem o tom psala, ale pro jistotu to ještě ráda zopakuji - žena muže buď udělá, nebo ho zničí. Záleží to jen na ní, na velikosti jejího srdce a čistotě jejího záměru. Na pozadí odvážných činů mnoha mužů je PRÁVĚ ONA.

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Usedni dnes se mnou v červeném stanu

Sdílím krásnou a čistou vizi jedné své blízké duše o posvátném místě pro ženy plném porozumění, něhy, vnitřní síly a odvahy být zranitelná, kde bychom se mohly navzájem očistit, odpočinout si a posbírat hlubokou moudrost.

25.6.2014 v 17:43 | Karma: 7,21 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1098x
Jsem satiriánský psychoterapeut s osobní zkušeností vysoké citlivosti (HSP). Píšu, tančím, muzicíruju, sbírám po kopcích bylinky, chovám Sphynxe, jsem zarytý frankofil a módní nadšenec. Fascinuje mě nezměrná krása, křehkost a hloubka lidské duše. 

www.ladeni-duse.mozello.cz

Seznam rubrik