Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

If I can´t express myself, I will die

"If I can´t express myself, I´ll die", řekl mladičký génius s odhodláním, které nepřipouští porážku. Natožpak kompromis v podobě rozplizlé břečky bez tvaru a tudíž bez charakteru. 

 

Jak je to jednoduché - buď se dá světu celý tak, jak na něj přišel, nebo zemře. A on se rozhodně vydá celý, i když v tom možná  bude nakonec sám. ALL ONE OR ALONE. To už je holt riziko podnikání. On přece jen bude sám sebou a právě to mu zaručí nesmazatelnou stopu, v níž žádný sníh již nikdy neroztaje a kontury se rozzáří jasnou bělí. Krása zůstane krystalicky nadčasová a jako perla ukrytá na mořském dne bude čekat na svého objevitele. Ví, že pravá krása se rodí z bolesti a že jen ona může pro to, co již musela strpět, nést hrdě značku GENUINE. Je totiž pravá.

Ještě si spočítá, co všechno ho jeho dnešní rozhodnutí bude stát, ale první odhad ceny už si předběžně stanovil. Bude muset ručit vším, co má. Svým jměním, svým jménem, svým životem. Svou bolestí a dokonce i svou duší, která drásavě touží se v jeho díle bezezbytku vyjádřit. Chce se obtisknout a zmrznout do věčné krásy. Zaplatí nejvyšší cenu za to, čemu se sám oddal. Oddal se jedinému a to si na něj teď činí své nároky. Dostojí svému slibu. Přijal závazek s plným vědomím své zodpovědnosti. Pro něj již neexistují žádná zadní vrátka, kterými by mohl potichounku a po špičkách vycouvat, kdyby si to náhodou rozmyslel. Kdyby to začalo být příliš těžké. Kdyby toho na něj bylo moc. Pro jistotu od nich zahodí klíč, aby ho to nepokoušelo.

Tvorba je nemilosrdná a požene ho bez oddechu a neúnavně dál, dokud nebude celé jeho dílo dokončeno. Až do padnutí a i kdyby nemohl popadnout dech, poběží ten závod až do úplného konce. Měřítka úspěchu jsou opravdu tvrdá. Nic není tak křehkého a domýšlivého jako tvůrčí představa, která čeká na své vyjádření a to ne zrovna trpělivě. No dobrá, protrpí se tím, výsledek za to rozhodně stojí. Naráz ho napadne zneklidňující myšlenka, která se mu neodbytně vrací již několik dní - je jeho dílo opravdu jeho nebo on je pouhým jeho nástrojem? Kdo zde náleží komu? Na tuto otázku ještě neumí a snad ani nechce odpovědět. Třeba to ani není důležité. Nemusí všemu rozumět. Musí jen tvořit. Bič ho jemně šlehne a pobízí k práci, času není nazbyt. Je tak trochu masochista. Ale to nejpíš každý, kdo miluje perly a kdo nedokáže žít bez krásy kolem sebe. Niterná potřeba po ní ho obnaží až na kost (pro slonovinově bílou měl vždy slabost, vraždil by pro ni, vždyť geniální je právě v kombinaci s rudou) a vrhne nahého do přímého a necitlivého světla reflektorů. Aplaus po něm vmžiku steče, svět za sklem se zdá v tu chvíli neskutečný. Jen ten okamžik tu pro něj zůstává navždy. Zmrzlý do krásy. LE MOMENT, jak říkají lidi z módní branže. 

Existuje bezmezná propast mezi prvotní vizí a jejím finálním vyjádřením. Propast, která s ním již dlouho hraje nefér přesilovku. Kdo se na koho upřeněji dívá a kdo je komu blíž? Tváří se, že to zatím neví a soustředěně s precizností jemu vlastní črtá první odvážné tahy příští kolekce. Název pro ni již má - PURE PEARL.

Článek věnuji s úctou a láskou Alexanderovi McQueenovi, který jednou provždy změnil svět módy. Zůstává v mém srdci. 

Autor: Lada Šůláková | středa 21.5.2014 21:40 | karma článku: 6,64 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

S ekzémovou strategií se dostanu všude. Slovy blízkého přítele, který na mě dlouze a pronikavě hledí svým hypnotickým pohledem jestřába v akci, pod nímž se měním v bílou myšku, svolnou a odevzdanou: "Drahá, ty jsi jako ekzém."

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93 | Přečteno: 177x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon. Finanční svět již méně (zcela zvláštní odrůdou jsou pak bankéři a investoři). Samotnou mě to překvapuje, u sebe bych podobnou zvrhlost nikdy neočekávala.

5.11.2018 v 20:21 | Karma: 3,64 | Přečteno: 133x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Imaginární disky

"Tak to je teda něco!", pomyslela jsem si, když jsem nedávno narazila v jakémsi vědeckém časopise (bůhví jak se mi dostal do rukou) na informaci, jak se housenka proměňuje v motýla. 

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80 | Přečteno: 362x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Udělej svého muže

Jednou už jsem o tom psala, ale pro jistotu to ještě ráda zopakuji - žena muže buď udělá, nebo ho zničí. Záleží to jen na ní, na velikosti jejího srdce a čistotě jejího záměru. Na pozadí odvážných činů mnoha mužů je PRÁVĚ ONA.

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Usedni dnes se mnou v červeném stanu

Sdílím krásnou a čistou vizi jedné své blízké duše o posvátném místě pro ženy plném porozumění, něhy, vnitřní síly a odvahy být zranitelná, kde bychom se mohly navzájem očistit, odpočinout si a posbírat hlubokou moudrost.

25.6.2014 v 17:43 | Karma: 7,21 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1098x
Jsem satiriánský psychoterapeut s osobní zkušeností vysoké citlivosti (HSP). Píšu, tančím, muzicíruju, sbírám po kopcích bylinky, chovám Sphynxe, jsem zarytý frankofil a módní nadšenec. Fascinuje mě nezměrná krása, křehkost a hloubka lidské duše. 

www.ladeni-duse.mozello.cz

Seznam rubrik