Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zima je čas obnažených kostí

Zima je čas obnažených kostí. Ohlodaných až na morek. A kdo si myslí něco jiného, lže si do kapsy. Všechny listy už stačily opadat a zůstaly jen holé větve křičící svou smutnou pravdu, že se kolo načas zastavilo a mlýn nemele.

Vločky jsou ve své dokonalosti nepřístupné. Jsou nádherné právě v ten okamžik, kdy se nám snáší na nos (a v tu chvíli ještě pocítíme ozvěnu dětského úžasu a radosti, kterou si chceme ponechat jen sami pro sebe). Pak krátce zastudí a zůstane nám po nich tak akorát mokrá a studená loužička. Kde jsem zase nechala ten kapesník? (Doma spolu s šálou a s rukavicemi, samozřejmě.) Čistá krása nezahřeje. Třpytí se stejně jako světýlka za okny a mrazivé hvězdy, které jsou teď nekonečně daleko. Jsou jen chabou útěchou a připomínkou toho, že se světlo zase vrátí. Ale kdy, když teď je úplná tma? V zimě se před ničím neschováte. Nejméně sami před sebou. Pravda je holá a pálí jako mráz.

Pamatuji si, jak mi jednou vyprávěl jeden chlápek v hospodě (upíjela jsem tenkrát pár ostře řezaných a ještě hrdě nosila steely, pak jsem se tam ovšem zakecala s jedním bezdomovcem a mudrovali jsme o Husserlovi, hýlé a sófrozyné a tak o všem i o ničem) o jednom pracovníkovi meteorologické stanice, který každé ráno a za každého počasí chodil chytat vločky na sklíčko a fotil si je. Tvořil si z nich sbírku, takovej BOOK sněhovejch vloček. Prostě sbíral vločky. Chápu, každý něco sbíráme, tak proč ne zrovna vločky? Nafotil si jich pěknou sérii a opravdu byla každá úplně jiná, jinak vykreslená, jinak krásná, jinak mrazivá, jinak dokonalá. Chtěl to pak publikovat a začal shánět vydavatele dost odvážného (dnes bychom řekli "progresivního s jasnou vizí"), dost vidoucího ve smyslu Rimbaudova VOYANT, aby do tak riskantního podniku šel. Bohužel si nevybral zrovna nejlepší načasování, bylo krátce před revolucí, a tak svou sbírku zase uschoval do šuplíku. Věděl, že její čas ještě přijde. Nakonec se mu podařilo vycestovat do Států, kde se z jeho sbírky jako z naprostého unikátu pomátl jakýsi avantgardní milionář a náš pan sběratel v něm našel svého anděla zachránce-investora ochotného jeho vločkovou collection zafinancovat v plné výši. V okamžiku (a ani to tak moc nestudilo) se stala bestsellerem. Spatřila tak světlo světa odhalená až do svých základních struktur. Vyfocená krystalická pravda chycená mezi dvěma laboratorními sklíčky.

Pravda je sama o sobě dost skličující a o její kosti si častokrát vylámeme zuby (pozor ať vám nezůstanou přes Vánoce v krku, pravda se nedá snadno spolknout). Přesto se však ještě stále najde někdo, kdo je ochotný za její svébytnou krásu zaplatit. I to by nám mohlo alespoň na nějaký čas poskytnout útěchu. Do chvíle, než se vrátí hřejivé světlo.   

Ono se zase vrátí. A možná že je čas vrátit se znovu ke svým milovaným sbírkám. Třeba na ně za velkou louží také čeká jejich natěšený, motivovaný i movitý Anděl pravdy. Já zkusím chytat mezi sklíčka svou skličující pravdu a nakonec trumfnu i toho Vločkaře. Mezitím se budu procházet mezi těmi pokřivenými pahýly v mlze a čas od času si chytnu vločku alespoň na nos. Kapesník si příště pro jistotu vezmu s sebou.

Autor: Lada Šůláková | středa 18.12.2013 11:20 | karma článku: 7,29 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Lada Šůláková

Ekzémová strategie

S ekzémovou strategií se dostanu všude. Slovy blízkého přítele, který na mě dlouze a pronikavě hledí svým hypnotickým pohledem jestřába v akci, pod nímž se měním v bílou myšku, svolnou a odevzdanou: "Drahá, ty jsi jako ekzém."

10.1.2019 v 17:14 | Karma: 4,93 | Přečteno: 177x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon

Přijde mi proklatě sexy finanční žargon. Finanční svět již méně (zcela zvláštní odrůdou jsou pak bankéři a investoři). Samotnou mě to překvapuje, u sebe bych podobnou zvrhlost nikdy neočekávala.

5.11.2018 v 20:21 | Karma: 3,64 | Přečteno: 133x | Diskuse| Miniblogy

Lada Šůláková

Imaginární disky

"Tak to je teda něco!", pomyslela jsem si, když jsem nedávno narazila v jakémsi vědeckém časopise (bůhví jak se mi dostal do rukou) na informaci, jak se housenka proměňuje v motýla. 

4.12.2014 v 19:40 | Karma: 6,80 | Přečteno: 362x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Udělej svého muže

Jednou už jsem o tom psala, ale pro jistotu to ještě ráda zopakuji - žena muže buď udělá, nebo ho zničí. Záleží to jen na ní, na velikosti jejího srdce a čistotě jejího záměru. Na pozadí odvážných činů mnoha mužů je PRÁVĚ ONA.

27.6.2014 v 10:08 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Ostatní

Lada Šůláková

Usedni dnes se mnou v červeném stanu

Sdílím krásnou a čistou vizi jedné své blízké duše o posvátném místě pro ženy plném porozumění, něhy, vnitřní síly a odvahy být zranitelná, kde bychom se mohly navzájem očistit, odpočinout si a posbírat hlubokou moudrost.

25.6.2014 v 17:43 | Karma: 7,21 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1098x
Jsem satiriánský psychoterapeut s osobní zkušeností vysoké citlivosti (HSP). Píšu, tančím, muzicíruju, sbírám po kopcích bylinky, chovám Sphynxe, jsem zarytý frankofil a módní nadšenec. Fascinuje mě nezměrná krása, křehkost a hloubka lidské duše. 

www.ladeni-duse.mozello.cz

Seznam rubrik